LAPACHO 50g herbata Inków NA ODPORNOŚĆ I TRAWIENIE

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 4,90 zł 4.90
ilość szt.
Zyskujesz 4 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 7A08-4070A

Opis

Lapacho, zwane także jako pau d'arco, tahuari, oraz herbata Inków to napar sporządzany z wewnętrznej części kory drzewa lapacho (Tabebuia impetiginosa) oraz innych gatunków drzew z rodzaju Tabebuja, Lapacho stosowane jest od wieków przy różnych dolegliwościach przez Indian zamieszkujących Peru, Boliwię, Brazylię i Paragwaj. Sporządzona z lapacho herbata wykazuje korzystne działania zdrowotne.

Zwolennicy lapacho twierdzą, że łagodzi infekcje, zmniejsza stany zapalne, wspomaga trawienie, wzmacnia system odpornościowy, wypłukuje toksyny z organizmu, a także chroni przed chorobami układu krążenia i nadciśnieniem tętniczym. Niektórzy stosują przegotowaną korę zewnętrznie (jako okład) w leczeniu stanów zapalnych, zakażeń grzybiczych, wyprysków i ran.

Napar z lapacho: pół litra wody wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj do niej 2 łyżeczki kory z drzewa lapacho i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut. Potem odstaw garnek pod przykryciem do ostygnięcia na ok.15 minut. Herbata ta posiada charakterystyczny, gorzkokwaśny smak i brązowy kolor. Z kolei aromat "herbaty Inków" odznacza się trawiastą nutą. Nie zawiera kofeiny. Nie powinno się przekraczać dawki 8 szklanek "herbaty Inków" dziennie.

Z badań wynika, że "herbata Inków" rzeczywiście wykazuje potencjalne działanie lecznicze. Zawdzięcza je m.in. takim składnikom, jak liczne pierwiastki mineralne (wapń, żelazo, magnez, mangan oraz potas), kwercetyna, karnasol, koenzym Q10, alkaloidy, kwasy hydrobenzoesowe oraz saponiny steroidowe. Jednak szczególne właściwości przypisuje się dwóm substancjom czynnym wyizolowanym z lapacho - pierwsza z nich to lapachol, a druga beta-lapachon.

Testy laboratoryjne wykazały, że kora z drzewa lapacho stymuluje do działania komórki układu odpornościowego zwane makrofagami. Z kolei z innych badań wynika, że wyciąg z kory może zabić bakterie (m.in. gronkowce i paciorkowce) i grzyby (w tym Candida albicans). Naukowcy przekonują również, że lapacho działa na wirusa Herpes simplex (opryszczki) oraz na różne wirusy grypy. W związku z tym "herbata Inków" możne mieć właściwości immunostymulujące, czyli wzmacniające układ odpornościowy człowieka.

Ponadto wykazano, że "herbata Inków" pozytywnie wpływa na działanie układu pokarmowego. Polecana jest zwłaszcza osobom zmagającym się z wrzodami. Lapacho zmniejsza bowiem wydzielanie kwasu żołądkowego, a zwiększa wydzielanie śluzu, a tym samym łagodzi objawy choroby wrzodowej. W badaniach laboratoryjnych wykazano również, że lapacho zwalcza bakterię Helicobacter pylori, która wywołuje wrzody żołądka.

Przeciwskazania: lapacho nie powinny spożywać osoby z zaburzeniami krzepnięcia, przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, kobiety w ciąży, jak również te karmiące. Nie powinno się jej podawać także małym dzieciom. Lapacho nie powinny spożywać osoby z zaburzeniami krzepnięcia i przyjmujące leki przeciwzakrzepowe.

1 sztuka "Kup teraz!" = 1 opakowanie 50g

Sposób pakowania: opakowania typu doypack z zamknięciem strunowym, mające certyfikowaną zgodność do kontaktu z żywnością. Praktyczne i wygodne, w odróżnieniu od zwykłych woreczków strunowych mają stabilną podstawę umożliwiającą pionizację. Atrakcyjne wizualnie.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl