SOJA ZIARNO 1kg NATURALNA zamiast fasoli i grochu

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 5,69 zł 5.69
ilość szt.
Zyskujesz 5 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 4F55-85428

Opis

Soja to roślina jednoroczna, strączkowa z rodziny bobowatych. Pochodzi z południowo-wschodniej Azj, ale obecnie najwięcej produkuje się jej w USA, Kanadzie oraz Brazylii. Swoją popularność zyskała głównie dzięki rosnącej popularności diet wegańskich i wegetariańskich, ponieważ soja jest źródłem pełnowartościowego białka (wskaźniki porównywalne z jajem kurzym).

Dodatkowo soja jest bogatym źródłem tłuszczów nienasyconych oraz witamin z grupy B. 100 g suchych nasion zaspokaja dzienne zapotrzebowanie (od 24% do 106%) na potas, wapń, fosfor, magnez oraz żelazo. Soja obniża poziom cholesterolu, łagodzi objawy menopauzy, chroni przed miażdżycą i chorobami serca.

Jak przyrządzać soję? Z soją należy postępować podobnie jak z fasolą czy grochem. Ziarna po opłukaniu moczymy w zimnej, przegotowanej wodzie przez 8h. Po odcedzeniu zalewamy soję świeżą wodą i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy jeszcze około 15 minut. Następnie przykrywamy garnek, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze około 2-3h, aż soja będzie zupełnie miękka. Gotowana - nadaje się do zup, potraw duszonych, gulaszów jarskich, sałatek. Zaleca się nie spożywanie większej ilości niż 50g soi dziennie.

Soja słynie m.in. z następujących właściwości:

* obniża stężenie cholesterolu. Nawet częściowa rezygnacja z mięsa na rzecz produktów sojowych zmniejsza spożycie tłuszczów nasyconych, w tym cholesterolu oraz zwiększa udział błonnika w diecie. Wpływa to korzystnie na obniżenie stężenia LDL. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. FDA (Agencja Żywności i Leków) zezwoliło producentom żywności umieszczać na produktach, które zawierają co najmniej 6,26 g białka sojowego, oświadczenie które informuje, że „25 g białka sojowego na dzień, jako część diety ubogiej w tłuszcze nasycone i cholesterol może zmniejszać ryzyko chorób serca”.

* obniża poziom cukru we krwi. Istnieją badania, które wykazują, że soja obniża u diabetyków poziom cukru we krwi. Nadal jednak trwają obserwacje.

* łagodzi objawy menopauzy. Głównie zapobiega „uderzeniom gorąca”. Jest to możliwe dzięki fitoestrogenom, mającym podobne działanie do estrogenów.

* zwiększa gęstość mineralną kości. Dowody wskazują na to, że soja może zwiększyć gęstość mineralną kości (BMD) lub spowolnić proces zmniejszania BMD u kobiet w okresie około menopauzalnym lub po menopauzie.

1 sztuka "Kup teraz!" = 1 opakowanie 1kg

Sposób pakowania: opakowania typu doypack z zamknięciem strunowym, mające certyfikowaną zgodność do kontaktu z żywnością. Praktyczne i wygodne, w odróżnieniu od zwykłych woreczków strunowych mają stabilną podstawę umożliwiającą pionizację. Atrakcyjne wizualnie.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl